Brombærlagkage med saltkaramel og browniebund

Brombærlagkage med saltkaramel og browniebund

Denne kage er en syndig en af slagsen: svampet browniebund, dejlig saltet flødekaramel og sidst men ikke mindst en syrlig brombærmousse på toppen!

Ingredienser

ca. 12 personer i en springform Ø26 cm

Browniebund
250 g. mørk chokolade (cirka 60 %) 100 g. smør
4 store æg
300 g. sukker
35 g. kakaopulver
100 g. hvedemel
1 tsk salt

Salt-flødekaramel:
200 g. sukker
3 dl fløde
1 tsk. havsalt

Brombærmousse:
4 bl. husblas
200 g. brombær
4 dl. fløde
1 vaniljestang
60 g. sukker

Karamelsnirkler:
200 g. sukker

Marengstoppe:
1,5 past æggehvide
100 g. sukker
evt. lidt frysetørret brombærpulver

Chokoladeomslag:
200 g. mørk chokolade

Pynt:
Friske brombær

Browniebund

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Hak chokoladen og smelt den over vandbad sammen med smørret. Imens piskes sukker og æg til en luftig æggesnaps. Når chokoladen er smeltet sammen med smørret tages det af varmen og skal stå til afkøling i ca 5 minutter. Kom chokoladen ned til æggesnapsen og vend det forsigtigt med en dejskraber. Sigt herefter kakao, salt og hvedemel ned til blandingen og rør rundt til du har en homogen masse. Beklæd en springform med bagepapir og spray med en smule bagespray (eller lidt olie). Kom herefter din browniedej ned i springformen og lad den bage i ovnen i cirka 35 minutter. Skal afkøles helt efterfølgende. Browniebunden vil føles meget blød når den lige kommer ud af ovnen – test dog efter med en kødnål, at bunden er bagt færdig.

Salt-flødekaramel

Kom sukkeret i en kasserolle og smelt det til det bliver til flydende karamel. Tilsæt herefter fløden. OBS: vær forsigtig – denne proces vil få sukkeret til at stivne og fløden kan godt bruse op. Lad nu den stivnede karamel smelte sammen med fløden. Når karamellen er smeltet tilsættes salten. Kog nu massen i cirka 15 minutter ved middel varme. Massen skal begynde at tykne. Når dette sker gør du et glas med koldt vand klar og hælder en teskefuld af flødekaramellen ned til vandet. Lad det stå i et kort øjeblik. Herved kan du teste konsistensen. Jo længere du koger massen – jo hårdere karamel får du. Man skal dog stoppe i tide, da flødekaramellen til sidst vil blive al for hård hvis du koger den for længe. Tag karamellen af varmen og lad den stå mens du gør en springform klar med kageplast.

Flæk nu browniebunden i 2 lige store dele med en savtakket kniv. Kom den ene af bundende ned i springformen. Hæld nu den let afkølede saltkaramel ovenpå browniebunden – gem en lille smule til pynt på toppen af kagen. Kom nu den anden browniebund ovenpå saltkaramellen. Kom kagen på køl i cirka 1 time.

Brombærmousse

Kom husblassen i blød i rigeligt koldt vand. Flæk vaniljestangen og mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kom vaniljesukker, sukker og brombær i en kasserolle og giv det et lille opkog. Blend herefter brombærerne med en stavblender. Vrid husblassen for vand og kom den ned til den varme brombærmasse. Rør rundt. Lad nu blandingen køle ned til cirka 45-50 grader. Imens piskes fløden let. Kom en smule af den letpiskede fløde ned til brombærblandingen og rør godt rundt med en dejskraber. Kom herefter denne blanding op til resten af den letpiskede fløde. Vend nu dette sammen indtil du har en homogen masse. Kom herefter brombærmoussen ovenpå browniebunden og kom den tilbage på køl. Kagen skal nu stå på køl i cirka 3-4 timer (indtil den har sat sig) eller gerne til næste dag.

Karamelsnirkler

Opvarm 200 g. sukker, tag gryden af varmen når du netop har en smeltet mørk karamelmasse. Lad nu karamellen afkøle en smule. Hav en ske klar samt et rundt redskab du kan rulle karameltråden omkring.

Karamellen er klar når du kan danne lange tråde med karamellem vha. en ske. Herefter tages en smule karamel på skeen. Når karamellen stille løber som en tråd snurres den forsigtigt omkring det runde redskab (fx skaftet på en grydeske). Hiv forsigtigt snirklen af grydeskeen. Kommes i en lufttæt beholder. Lav gerne nogle stykker, da de nemt kan knække.

Marengstoppe

Opvarm ovnen til 100 grader varmluft. Pisk æggehvide og sukker til du får en sej marengs. Kom marengsen i en sprøjtepose med en lille tylle. Sprøjt små toppe ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys evt lidt brombærstøv udover toppene. Kom dem herefter i ovnen i cirka 30 minutter.

Chokoladeomslag

Jeg tempererer altid min chokolade i mikroovnen – dette kan dog også gøres over vandbad. Jeg synes det er langt nemmere at gøre i mikroovnen. Hak chokoladen groft. Kom den i en skål og giv det nu 20 sekunder i mikroovnen. Rør rundt. Giv nu chokoladen 10-15 sekunder i mikroovnen. Rør rundt. Afhængig af hvor smeltet din masse er på nuværende tidspunkt skal du nu give chokoladen kortere tid i mikroovnen (omkring 5 sek). Når din chokolade har små mængder hakket chokolade som endnu ikke er smeltet, tages skålen ud af mikroovnen og lad nu stykkerne smelte forsigtigt sammen. SØRG HELE TIDEN FOR AT MASSEN IKKE OVERSTIGER 32 GRADER! Er du bange for at din masse er ved at blive for varm, så tilsæt lidt ekstra chokolade.

Når chokoladen er klar finder du et stykke kageplast frem som er ligeså langt som omkredsen på din kage. Du kan også skære et stykke bagepapir til hvis du ikke har kageplast. Hæld nu chokoladen udover kageplastet og stryg efter med en paletkniv, så chokoladen bliver hel tynd og fin. Tag nu kageplastet forsigtigt op og kom det rundt om din kage. Du kan evt. tage en papirklips som kan holde sammen på de to ender af kageplastet. Kom herefter kagen på køl i cirka 5-7 minutter. Herefter kan du forsigtigt pille kageplastet af og vupti – så har du et flot blankt chokoladeomslag. Hvis du har fået en ujævn top på omslaget eller du synes omslaget er for højt ift. resten af kagen kan du skære efter med en varm og skarp kniv.

Pynt

Pynt nu kagen med karamelsnirklerne, ind mellem snirklerne har jeg pyntet med friske brombær, lidt marengstoppe og sprøjtet en smule af den fine flødekaramel ud på kagen.

Jeg håber du har fået inspiration til selv at gå i kast med denne kage, selvom sværhedsgraden er lidt høj på denne kage.

Rigtig god fornøjelse og god kagelyst!

Print Friendly

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kagelystbykilsgaard.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply