Den danske favorit, rød grød med fløde, blandes med en anden favorit, fastelavnsbollen

Ingredienser

til 12 personer

Dej
45 g gær
2½ dl koldt vand
2 kolde æg
70 g sukker
15 g salt
625 g koldt hvedemel
+ ekstra hvedemel til at rulle dejen i

Til indrulning
625 g koldt smør
+ ekstra hvedemel til at rulle dejen i

Remonce
150 g rå marcipan
100 g sukker
lidt vand

Rødgrød
125 g jordbær
125 g hindbær
125 g solbær
125 g brombær
125 g sukker
1,5 spsk kartoffelmel
Ca. 1 dl vand

Pynt
1 l fløde
Flormelis
Rosenvand
Tørrede rosenblade
evt. lidt pastafarve

Fremgangsmåde

Wienerdej:
Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt herefter sukker, salt, æg samt hvedemel og ælt dejen sammen i en røremaskine. Ælt dejen, til den næsten er sammenhængende. Den må ikke æltes for meget, for så bliver dejen elastisk og er sværere at arbejde med.

Bank smørret ud til et rektangel på cirka 15×10 cm. Dette gøres nemmest mellem to stykker bagepapir.

Læg dejen som en kugle på et melstrøet bord og bank den let ud med kagerullen, så den er lidt større end smørklumpen.
Læg smørret på midterstykket af dejen og fold de fire flapper hen over så smørret er lukket helt inde. Vend flapperne nedad. Pres klumpen flad med hånden så meget som muligt. Brug kagerullen og rul dejen flad, til den måler cirka ca. 45×30 cm. Kom rigeligt mel på, så dejen ikke hænger fast i kagerullen eller bordet.
Fold nu en tredjedel af dejpladen ind mod midten og den sidste tredjedel ind over de to andre, så der er tre lag. Dette kaldes “at give dejen en omgang”.

Sæt dejen i køleskabet i 15 minutter og giv den så endnu en omgang. Det vil sige, at du ruller den ud til cirka 45 x 30 cm og folder den som beskrevet ovenfor. Herefter kommes dejen igen på køl i 15 minutter. Herefter giver du den en sidste omgang. Imens laves remoncen.

Rul derpå dejen ud i ca. 1/2 cm tykkelse og skær firkanter ud på 10×10 cm. Placer en klat remonce på hver firkant og fold dejens hjørner ind mod midten og luk til – derved er dejen helt lukket til, og remoncen vil ikke løbe ud under bagningen. Vend bollerne med lukningen nedad og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad nu fastelavnsbollerne hæve i cirka en time. Bages ved 190 grader i cirka 8-10 minutter. Afkøles helt.

Remonce:
Riv marcipanen og rør den grundigt sammen med vand og sukker. Kommes i en sprøjtepose.

Rødgrød:
Bærrene renses og ordnes. Kommes i en gryde med vand og sukker. Koges forsigtigt op. Der skummes eventuelt. Koges 3-4 minutter helt forsigtigt. Hvis man vil jævne grøden, røres kartoffelmel ud i lidt vand og tilføres grøden, når den er lige under kogepunktet. Kommes i en sprøjtepose og sættes på køl.

Opbygning:
Når bollerne er helt afkølede, flækkes de forsigtigt med en savtakket kniv og fyldes med rødgrød og flødeskum. Herefter blandes flormelis og rosenvand  + evt. pastafarve til en tyk glasur, som hældes hen over fastelavnsbollernes overflade.

Rigtig god kagelyst!

Print Friendly

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kagelystbykilsgaard.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply