En nyfortolkning af den klassiske tebolle, hvor abrikoserne giver et nyt og friskt pust

Ingredienser

ca. 12 stk

Dej

Sødmælk 5 dl
Økologisk gær 50 g
Æg 3 stk
Hvedemel ca. 1000 g
Sukker 90 g
Vaniljestang 1 stk
Havsalt 10 g
Blødt smør 150 g

Syltede abrikoser

Tørrede abrikoser 300 g
Vaniljestang 1 stk
Sukker 100 g
Sød hvidvin 2 dl
Sammenpisket æg til pensling 1 stk  (stuetemp)

Dej

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem med en smule af sukkeret. Hæld vaniljesukkeret og den tomme vaniljestang op i en gryde sammen med sødmælken.
Varm mælken op til 35 grader.
Smuldr gæren ned i mælken og rør rundt til gæren er helt opløst. Tilsæt herefter resten af sukkeret.
Hæld blandingen op i en røreskål og tilsæt hvedemel og salt.
Ælt dejen ved lav hastighed og tilsæt et æg ad gangen.
Til sidst tilsættes det bløde smør lidt efter lidt.
Ælt dejen til den er glat og blank og slipper skålen. Det er tegn på, at der er dannet glutenstrenge, og at dejen er klar. Det tager ca. 6-8 min.
Sæt skålen med dejen på køkkenbordet ved stuetemperatur. Dæk skålen til, og lad dejen hvile 60 minutter.

Lav i mellemtiden de syltede abrikoser.

Syltede abrikoser

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud og mas det sammen med sukkeret.
Bring hvidvin, vaniljesukkeret og den tomme vaniljestang i kog. Tilsæt de tørrede abrikoser og kog dem i ca. 3-6 minutter til de er møre.
Tag abrikoserne af varmen. Kom de syltede abrikoser på glas og opbevar dem på køl indtil de skal bruges.

Opbygning

Hak de syltede abrikoser i små stykker. Del den hævede dej i 12 dele, og form dem til boller mens du blander en smule syltede abrikoser i dejen.
Fordel bollerne på to bageplader med bagepapir. Sørg for at der er god afstand mellem bollerne, så de ikke flyder sammen under hævningen.
Lad bollerne hæve til ca. dobbelt størrelse.
Pensl bollerne med sammenpisket æg (stuetempereret), så de får en flot, blank overflade. Bag bollerne ca. 8 min. ved 200°. Bag en bageplade ad gangen. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.

God fornøjelse og god kagelyst!

Print Friendly

Leave a Reply